Turkiselinkeinon ympäristöjalanjäljen ja ravinnekierron kehittämishanke (Tassunjälki-hanke)
Turkiselinkeinon ympäristöjalanjäljen ja ravinnekierron kehittämishanke (Tassunjälki-hanke)
Turkiselinkeinolla on kasvava tarve osoittaa olevansa ympäristötietoinen ala, joka tietoisesti pyrkii pienentämään ympäristöjalanjälkeään. TASSUNJÄLKI-hankkeen keskeisenä tavoitteena on jalkauttaa tehokkaasti olemassa olevaa, turkiselinkeinoon liittyvää ympäristötutkimustietoa käytäntöön. Ympäristöjalanjälkeä voidaan pienentää mm. tehostamalla ravinteiden kierrätystä ja kehittämällä uusiutuvien energianlähteiden käyttömahdollisuuksia. Hankkeessa hyödynnetään PEF-järjestelmään perustuvaa turkiksen ympäristöjalanjälkikriteeristöä ja ohjelmistoa, joka mahdollistaa ympäristöjalanjäljen laskennan. Kriteeristön 16:sta ympäristövaikutusluokasta turkiselinkeinon näkökulmasta merkittävimmät mittarit ovat happamoituminen, rehevöityminen sekä ilmastovaikutukset. Lisää tietoa hankkeesta ja sen työpaketeista löydät http://www.luovaoy.fi/fi/media . Toivomme hankkeemme tavoittavan innovatiivisia toimijoita, jotta saamme luotua toimivan verkoston turkiselinkeinon ympäristöjalanjäljen ympärille.
• Hanke on Suomen Turkiseläinten Kasvattajain liiton (FIFUR) koordinoima ja se toteutetaan FIFUR:in, Kannuksen tutkimustila Luova Oy:n, Luonnonvarakeskuksen (LUKE) ja Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) yhteishankkeena. Hankkeen rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö osana ravinteiden kierrätysohjelmaa.
• Hankkeeseen haetaan innovatiivisia, ympäristötietoisia toimijoita, jotka yhdessä mahdollistavat hankkeen yhteiskunnalliset tavoitteet:
- Tehokkaampi ravinteiden kierrätys
- Uusiutuvien energialähteiden käytön ja jakelun kasvu
- Kierrätyslannoitevalmisteiden tuotannon kasvu
- Markkinoiden kehittyminen kierrätystalouden ympärille
- Yritysten ja toimijoiden tehokas verkostoituminen synergiaedun optimoimiseksi
- Hankkeen aikana syntyvien toimijaryhmien investointiprojektien valmistelu
• Hanke kohdistuu turkiselinkeinon keskittymäalueille Pohjalaismaakuntiin
• Hankkeen kesto on 19 kk ajalla 1.6.2021 – 31.12.2022. Ensimmäiset verkoistoitumisryhmät kutsuttiin koolle syksyllä 2021.
Lisätietoa hankkeesta löydät Media välilehdeltä, jossa on hankkeen julkaisut. http://www.luovaoy.fi/fi/media
OTA YHTEYTTÄ:
Eeva Ojala
Tutkija
Kannuksen tutkimustila Luova Oy
+358407260201