Mitä kuuluu hajukoira Haikulle?

Viime vuonna Kannuksen tutkimustila Luovalla aloitettu hajukoira-projekti on edennyt nyt siihen pisteeseen, että tänä keväänä on käytännön kokeen aika. Viime vuonna rakennettiin sekä koiralle että koiran kouluttajalle pohja hajun tunnistuksen koulutusperiaatteisiin sekä kerättiin hajunäytteitä pakkaseen.

Tämän vuoden alusta lähtien on koiraa koulutettu tunnistamaan yhtä hankkeen varsinaisista tavoitehajuista; siniketun kiimaa. Haiku tunnistaa jo siniketun kiimahajun ja hajun tunnistamista ollaan harjoiteltu myöskin tarhaympäristössä piilottamalla kiimahajunäytteitä siniketun häkkien väliin. Maaliskuussa siemennyskauden alkaessa testataan, kuinka Haiku todellisuudessa tunnistaa kiimassa olevat siitosnaaraat.

Myöhemmin keväällä aloitetaan Haikun koulutus tunnistamaan minkin märkäpentuja. ”Märkäpennun hajuun kouluttaminen saattaa olla haasteellista, sillä tällä hetkellä ei oikeastaan edes tiedetä taudin ja hajun aiheuttajaa/aiheuttajia. Eri tiloilta kerätyt hajunäytteet saattavat koiran nenään haista erilaiselta, mutta kevät näyttää kuinka koulutus märkäpentuhajun suhteen etenee” - arvioi koiran omistaja ja kouluttaja, Eeva Ojala Kannuksen tutkimustila Luovalta.